Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Radno vrijeme:
◘ ponedjeljak - petak od 07 do 15

Rad sa strankama:
◘ ponedjeljak – petak od 07 do 13
(pravni i računovodstveni sektor)

Važni telefonski brojevi

HEP ODS d.o.o.
Elektroslavonija Osijek
Šetalište k. F. Šepera 1a
Prijava kvara:
(031) 243 243

HEP-TOPLINARSTVO d.o.o.
Cara Hadrijana 3 
Prijava kvara na topl.postrojenjima
(031) 207 222

HEP-PLIN d.o.o.
- Pogon distribucije plina Osijek  
Prijava kvara na plinskim instalacijama
(031) 213 125

VODOVOD OSIJEK
Poljski put 1
Dežurna služba
(031) 330 300

VODOVOD OSIJEK
PJ Kanalizacija
Poljski Put 1
Dežurna služba
(031) 330 100
(ili zamjenski dežurni:
VOD-KAN SERVIS, Dejan Dadić
098/99 56 636)

Dežurstvo - Vodoinstalater 0 - 24
"Kućni majstor" j.d.o.o. za usluge
Vl. Darko Jedinak
Mob. 091/88 29 860


Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost
www.fzoeu.hr/
tel: 01/ 5391 800
fax: 01/ 5391 810
e-mail: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript
Besplatna info linija za energetsku učinkovitost: 0800 200 170 (radnim danom 9-15h)

Image
Naslovnica
OTKUP DRUŠTVENIH STANOVA
Image

Kako će za najveći broj tzv. društvenih stanova u obročnoj otplati uskoro dospjeti posljednja rata, Grad Osijek napokon je odlučio uhvatiti se u koštac s dužnicima, među kojima je podosta onih koji svoje obaveze ne podmiruju godinama. Krajem 2015., u dogovoru sa Zavodom za stanovanje, krenulo se u zbrajnje dugova, a 2016. formirani su i prvi ovršni prijedlozi.
- Zavod za stanovanje je, u skladu s ugovorom o obavljanju poslova naplate prihoda od prodaje gradskih stanova Grada Osijeka obračnom otplatom, između ostaloga, preuzeo i obvezu pripremanja nadležnom upravnom tijelu Grada Osijeka vjerodostojne dokumetacije za provedbu ovršnih ili drugih sudskih postupaka s osnove dugovanih iznosa obročne otplate gradskih stanova i postupaka radi prisilne naplate prihoda. U prvoj smo godini obavljanja tog posla pripremili 49 ovršnih prijedloga. Riječ je o najvećim i najstarijim dugovima. Među njima ima i onih za koje se može zaključiti da svoje otplatne obaveze nisu uopće podmirivali. Najbolji primjer za to je dužnik koji za otplatu stana duguje oko 50 tisuća kuna - kaže Mario Bugarić iz pravne službe Zavoda za stanovanje.
Najviše je dužnika za otkup društvenih stanova koji su se ranih devedesetih otkupljivali na otplatni rok od 30 godina. Društveni su se “kvadrati” tada dobivali za “siću”. Tako je, primjerice, za stan od 55 četvornih metara cijena iznosila oko 72 tisuće kuna, a otplatni je plan podrazumijevao podmirivanje 360 mjesečnih rata od prosječno 200 kuna. Što bi značilo da spomenuti najveći dužnik najvjerojatnije nikada nije platio ni jednu otplatnu ratu, a u tom stanu bezbrižno živi duže od 20 godina!
Iz Grada Osijeka kažu kako su ovršni postupci pokrenuti te kako njihova ukupna vrijednost iznosi čak 1,714.129,30 kuna. I to bez kamata!
- Odsjek za zastupanje Grada Osijek zaprimio je od Zavoda za stanovanje predmete za pokretanje ovršnih postupaka radi naplate prihoda od prodaje gradskih stanova obročnom otplatom, ukupne vrijednosti, bez zateznih kamata, 1,714.129,30 kuna. Od toga dva postupka još nisu pokrenuta zbog toga što se prikuplja dodatna vjerodostojna dokumentacija. Nakon što je, u povodu prijedloga za ovrhu, javni bilježnik donio rješenja o ovrsi, šest je ovršenika odmah nakon zaprimanja rješenja o ovrsi uplatilo cjelokupan dug, zajedno s pripadajućim kamatama, 29 pravomoćnih i ovršnih rješenja predano je Fini radi izravne naplate, a 12 je predmeta u postupku pred sudom - kažu iz Grada.
Također, objašnjavaju, trenutačno je najveći kamen spoticanja u naplati dugova činjenica da Grad dužnicima ne može ponuditi otplatni plan.
- Mi smo nastojali pronaći rješenje za lakšu naplativost dugova. No u skladu sa zakonskim propisima, točnije, važećom Vladinom uredbom, ne možemo ponuditi obročnu otplatu obročne otplate - kaže David Krmpotić, pročelnik Upravnog odjela za financije i nabavu Grada Osijeka.

U OTKUPU 4320 DRUŠTVENIH STANOVA

Iz Zavoda za stanovanje Osijek, koji za Grad Osijek vodi naplatu otkupa društvenih stanova, kažu kako građani trenutačno otplaćuju 4320 društvenih stanova. Riječ je mahom o cijelim naseljima koja su ranih devedesetih slovila za novogradnju i najkvalitetnije stambene prostore u gradu - na Sjenjaku, Vijencu Ivana Meštrovića, u naseljima Ljudevita Posavskog i Vladimira Nazora, na Jugu 2, a za koje su ugovori o obročnoj otplati sklopljeni prema Zakonu o prodaji stanovi, u razdoblju od 1992. do 1995., a zaključno s 31. prosinca 1995.
Ivana SOLAR [Glas Slavonije]