Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Radno vrijeme:
◘ ponedjeljak - petak od 07 do 15

Rad sa strankama:
◘ ponedjeljak – petak od 07 do 13
(pravni i računovodstveni sektor)

Važni telefonski brojevi

HEP ODS d.o.o.
Elektroslavonija Osijek
Šetalište k. F. Šepera 1a
Prijava kvara:
(031) 243 243

HEP-TOPLINARSTVO d.o.o.
Cara Hadrijana 3 
Prijava kvara na topl.postrojenjima
(031) 207 222

HEP-PLIN d.o.o.
- Pogon distribucije plina Osijek  
Prijava kvara na plinskim instalacijama
(031) 213 125

VODOVOD OSIJEK
Poljski put 1
Dežurna služba
(031) 330 300

VODOVOD OSIJEK
PJ Kanalizacija
Poljski Put 1
Dežurna služba
(031) 330 100
(ili zamjenski dežurni:
VOD-KAN SERVIS, Dejan Dadić
098/99 56 636)

Dežurstvo - Vodoinstalater 0 - 24
"Kućni majstor" j.d.o.o. za usluge
Vl. Darko Jedinak
Mob. 091/88 29 860


Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost
www.fzoeu.hr/
tel: 01/ 5391 800
fax: 01/ 5391 810
e-mail: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript
Besplatna info linija za energetsku učinkovitost: 0800 200 170 (radnim danom 9-15h)

Image
Naslovnica
Kontrola i održavanje dimnjaka radi zaštite od požara i smanjenja onečišćenja
ImageTreće odredište serije predavanja “Četvrtkom u četvrti” u organizaciji Zavoda za stanovanje, najvećeg upravitelja višestambenim zgradama u Osijeku, održano je u Industrijskoj četvrti. Bojan Bodražić, direktor Zavoda, i ovaj put u ulozi organizatora i domaćina, doveo je stručne sugovornike iz svoje tvrtke, kao i goste predavače koji su govorili o temama od osiguranja i financiranja zgrada do pitanja tehničkih elemenata života u zgradama.
Ovaj put u našem izvješću pozornost poklanjamo temi koju mnogi, nažalost, shvaćaju olako - održavanju dimnjaka.
- Dimnjačarstvo je u Osijeku regulirano kao komunalna djelatnost i obavlja se u skladu sa Zakonom o komunalnom gospodarstvu i Odlukom o obavljanju dimnjačarskih poslova. Zadatak je dimnjačarske službe čišćenje i kontrola dimovodnih objekata i uređaja za loženje, ali ciljevi dimnjačarske djelatnosti, uz zaštitu od požara, jesu i ušteda energije i kontrola onečišćenja okoliša - rekao je uvodno Bodražić. Uime struke Dejan Lončarić iz tvrtke Dimnjak podsjetio je kako se dimnjaci koji se koriste redovito kontroliraju i čiste dva puta godišnje, dok se dimnjaci koji su izvan uporabe, takozvani pričuvni dimnjaci, kontroliraju jednom godišnje.
- Dimnjačar je dužan obavijestiti predstavnika suvlasnika o terminu izvršenja usluge, obaviti stručnu i odgovornu kontrolu i čišćenje dimnjaka i uređaja za loženje. Nakon obavljene usluge izdaje se dimnjačarski stručni nalaz koji sadržava sve podatke o dimnjacima, uređajima za loženje i evidentiranim neispravnostima koje su suvlasnici stambene zgrade dužni otkloniti prema zadanom zakonskom roku - ističe Lončarević.
- Kako je dimnjak zajednički dio građevine, trošak sanacije pokriva se preko pričuve - napominje Bodražić. Obojica upozoravaju da ako vlasnik/korisnik odbija dimnjačaru izvršenje usluge, uz to što je prekršio odredbe Odluke o obavljanju dimnjačarskih poslova, preuzima i odgovornost u slučaju trovanja ili požara.
- Posebno treba naglasiti da izmjena stolarije i ugradnja ventilatora, odnosno nape, ugrožavaju pravilan rad uređaja za loženje zbog izmjene uvjeta dozračivanja prostora, što je i najčešći uzrok trovanja korisnika stana - upozorava Lončarić.
D. Kuštro [Glas Slavonije]
 
U očekivanju novih povoljnih uvjeta za kreditne linije
ImageSerija predavanja “Četvrtkom u četvrti”, koju svaki tjedan u jednom od sjedišta gradskih četvrti organizira Zavod za stanovanje, s pozicije najvećeg upravitelja zgrada u Osijeku, ovaj je tjedan nastavljena na području Gornjeg grada.
Svaki ćemo put u našim izvješćima pokloniti pozornost jednoj od tema, a ovaj je put riječ o kreditiranju kojim se financira sanacija i rekonstrukcija pročelja, dizala, krovova i zajedničkih dijelova i uređaja u zgradama (nužnih i hitnih radova), uključujući i unaprjeđivanje energetske učinkovitosti.
Naime, ugovor o poslovnoj suradnji u provedbi kreditiranja suvlasnika stambenih zgrada na upravljanju kod Zavoda, između Zavoda za stanovanje i Privredne banke, te Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka (koji su sufinancirali kamatu), sklopljen 2006. godine prestao je važiti s posljednjim danom prošle godine. Tom je linijom sanirana 361 stambeno-poslovna zgrada na upravljanju kod Zavoda u ukupnom iznosu od 50 milijuna kuna.
- Zavod je raspisao novi pozivni natječaj, kojim bi se ponovo kreditirala obnova stambeno-poslovnih zgrada. Kako držimo da je ovaj projekt vrlo značajan i za Županiju i za Grad, naš će prijedlog ponovno biti u smjeru sufinanciranja kamata u visini od 1,5 posto svaki - objašnjava Bojan Bodražić, direktor Zavoda za stanovanje.
Za Bodražića je to svakako jedan od načina kojim bi se suvlasnicima omogućilo da na financijski povoljniji način uđu u projekte obnove, kako zbog same sanacije objekta tako i zbog energetskih ušteda.
- Novom ćemo kreditnom linijom suvlasnicima omogućiti izbor poslovne banke kod koje bi realizirali ishođenje kredita ovisno o potrebama same zgrade, kao i kreditnim uvjetima koje poslovna banka nudi - ističe Bodražić.
Naposljetku, još je jedna olakotna okolnost za suvlasnike - za sve zgrade na upravljanju kod Zavoda i dalje će izvođenje radova nadzirati ovlašteni inženjeri, tako da će i dalje ta usluga za korisnike biti besplatna.
- Zavod će na taj način suvlasnicima značajno uštedjeti novac - zaključio je Bodražić.
D. Kuštro [Glas Slavonije]
 
Uz obvezno, preko Zavoda i dodatno osiguranje
ImageVeć prvi sastanak djelatnika Zavoda za stanovanje s predstavnicima suvlasnika zgrada, održan za područje Retfale, pokazao je kako zanimanje za aktualnosti vezane uz stanovanje u kolektivnim zgradama ne jenjavaju.
Štoviše, nakon uvodne riječi Bojana Bodražića, direktora Zavoda, pojedini predstavnici suvlasnika jasno su zatražili: “Dajte nam informacija!”
Kroz redovito izvješćivanje s ovih aktivnosti i mi ćemo u Glasu Slavonije svaki put dati naglasak na jednu temu. Ovaj put - o obveznom osiguranju.
- Zavod za stanovanje, kao najveći upravitelj na području grada Osijeka, raspolaže s gotovo 80 posto stambenog fonda kolektivnog stanovanja (stanovi i poslovni prostori) te smo, s obzirom na to, postigli najpovoljniju cijenu premije osiguranja, rekao bih i na području cijele Republike Hrvatske - pojašnjava Bodražić.
Ovakvo osiguranje zgrade pokriva osnovne opasnosti koje uključuju rizike od posljedice požara i udara groma, eksplozije (osim eksplozije od nuklearne energije), oluje ili grada (tuče). Pokrivena je i šteta nastala zbog udara motornih vozila u osiguranu građevinu, pada i udara letjelice, a rješava se odgovornost prema trećim osobama.
Primjer, pao je snijeg s krova zgrade i izazvao štetu na parkiranom vozilu ispred zgrade. Ovo osiguranje pokriva takvu štetu. No, ako padne posuda s cvijećem s prozora i ozlijedi prolaznika, tada je za nadoknadu štete odgovoran vlasnik tog stana.
- Moram napomenuti da imovina suvlasnika, kao i privatna odgovornost nisu u pokriću, što znači da svaki vlasnik stana ili korisnik stambenog prostora sam sebi ugovara posebnu policu osiguranja koja mu štiti njegovu osobnu imovinu i stvari u kućanstvu od požara, izljeva vode iz vodovodnih i kanalizacijskih cijevi, odgovornosti, provale, krađe razbojstva, loma stakla i slično - pojašnjava Bodražić. No i sva je ova dodatna pokrića moguće ugovoriti preko Zavoda za stanovanje.
- S obzirom na trenutnu akciju, premija osiguranja individualnog stana korisnika je više nego povoljna, stoga bih preporučio svima da se osiguraju. Premija za osiguranje kućanstva kreće se već od nepunih 200 kuna za godinu dana, a obuhvaćeni su svi rizici - pojašnjava Bodražić.
D. Kuštro [Glas Slavonije]
 
Opet krećemo s tribinama “Četvrtkom u četvrti”
Image Zavod za stanovanje Osijek za koji će dan ponovno pokrenuti seriju edukativnih predavanja i radionica namijenjenih suvlasnicima stambenih zgrada na području grada. Jednom tjedno, svakog četvrtka, organizirat će se sastanci u sjedištima gradskih četvrti, prigodno nazvani “Četvrtkom u četvrti”. Prvi susret na rasporedu je idući četvrtak, 28. travnja (GČ Retfala), a posljednji, sedmi, sredinom lipnja (GČ Tvrđa).
S Bojanom Bodražićem, direktorom Zavoda za stanovanje i inicijatorom ovih predavanja, prokomentirali smo osnovne sadržaje novog ciklusa tribina.
Valjalo bi zapravo podsjetiti kako je “Četvrtak u četvrti” prošle godine naišao na veliko zanimanje građana. - Moram priznati da smo i mi bili iznenađeni odazivom. Ove smo tribine organizirali kako bismo protumačili građanima teme vezane uz aktualni trenutak stanovanja u višestambenim zgradama i porazgovarali s njima o tome. Tako je na dosadašnjim tribinama bilo riječi o prevenciji provalnih krađa u domove, o javnim pozivima Fonda za zaštitu okoliša, kao i o upisu zgrada u katastarske čestice. Sličan ćemo koncept tribina nastaviti i u ovoj godini.
Što su osnovne teme ovogodišnjeg ciklusa?
- I ove smo godine teme podijelili na aktualnosti u stanovanju, te na onaj sigurnosni dio. I ovaj put, uz stručne osobe iz našeg Zavoda, imat ćemo gostujuće predavače. Tako ćemo govoriti o modelu osiguranja zgrada, kao i uvjetima kreditnih linija za njihovu obnovu ili apliciranje na natječaje vezano uz energetsku učinkovitost. Također, govorit ćemo o prevenciji, prije svega upozorit ćemo na nužnost održavanja dimnjaka te o protupožarnoj zaštiti.
Jesu li ovo zadane teme ili će one biti proširene?
- Naravno da ništa nije zadano, jer nisu sve teme jednako zanimljive u svim dijelovima grada. Primjerice, prošle je godine proveden projekt Državne geodetske uprave i Grada Osijeka vezano uz akciju evidentiranja zgrada, javnih i nerazvrstanih cesta u prostoru i evidentiranje u službenim registrima. Ta je priča tada, a i ovaj put, zanimljiva za tribine u gradskim četvrtima Novi grad, Jug 2 i Tvrđa. No zato je tema o dizalima i njihovom održavanju jednako zanimljiva svima.
Zgodno je naposljetku ponoviti kako se i Zavod priključio gradskim tvrtkama čiji se računi plaćaju bez provizije.
- Od početka godine stambena se pričuva bez naknade može plaćati u poslovnicama OTP banke u Osijeku.
Ponovimo još osnovne tehničke detalje o tribini, svakog četvrtka u jednoj četvrti, počev od idućeg tjedna...
- Da, počinjemo s Retfalom, slijedi Gornji grad, Industrijska, Novi grad, Jug, Donji grad i zaključno Tvrđa. Tribine počinju u 18 sati, traju otprilike do 60 minuta. No nakon službenog dijela, djelatnici Zavoda i ja dodatno ostajemo suvlasnici zgrada na raspolaganju za sva pitanja.
Dario Kuštro [Glas Slavonije]
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 11 - 15 od 76