Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Radno vrijeme:
◘ ponedjeljak - petak od 07 do 15

Rad sa strankama:
◘ ponedjeljak – petak od 07 do 13
(pravni i računovodstveni sektor)

Važni telefonski brojevi

HEP ODS d.o.o.
Elektroslavonija Osijek
Šetalište k. F. Šepera 1a
Prijava kvara:
(031) 243 243

HEP-TOPLINARSTVO d.o.o.
Cara Hadrijana 3 
Prijava kvara na topl.postrojenjima
(031) 207 222

HEP-PLIN d.o.o.
- Pogon distribucije plina Osijek  
Prijava kvara na plinskim instalacijama
(031) 213 125

VODOVOD OSIJEK
Poljski put 1
Dežurna služba
(031) 330 300

VODOVOD OSIJEK
PJ Kanalizacija
Poljski Put 1
Dežurna služba
(031) 330 100
(ili zamjenski dežurni:
VOD-KAN SERVIS, Dejan Dadić
098/99 56 636)

Dežurstvo - Vodoinstalater 0 - 24
"Kućni majstor" j.d.o.o. za usluge
Vl. Darko Jedinak
Mob. 091/88 29 860


Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost
www.fzoeu.hr/
tel: 01/ 5391 800
fax: 01/ 5391 810
e-mail: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript
Besplatna info linija za energetsku učinkovitost: 0800 200 170 (radnim danom 9-15h)

Image
Naslovnica
Konverzija se nudi i za kredite za obnovu zgrada
Image
Bilo je i za očekivati kako će tema konverzije kredita koja je mnogo životnija od aktualnih političkih dogovaranja, zaokupiti pozornost šire javnosti.
No, osim privatnih, odnosno pojedinačnih slučajeva, pitanje konverzije kredita postalo je aktualno i za brojne suvlasnike (ne samo) osječkih višestambenih zgrada koje su se u svrhu njihove obnove, što energetske, što estetske prirode, kreditno zadužili. Najveći je dio njih to učinio uz pogodnost koju im je pružio Zavod za stanovanje kao najveći upravitelj zgradama u Osijeku. - Na temelju ugovora o poslovnoj suradnji zaključenog između Privredne banke Zagreb i Zavoda, iz 2006. godine, suvlasnici stambenih zgrada koriste mogućnost korištenja kredita za obnovu zajedničkih dijelova i uređaja u zgradama zajedničkog stanovanja - podsjeća Bojan Bodražić, direktor Zavoda.
Od tada ukupno 164 stambene zgrade koriste ukupno 167 partija kredita odobrenih uz valutnu klauzulu u CHF-a. I oni su sada predmet konverzije. Kako bi educirali suvlasnike o značenju i učincima konverzije, Zavod je u suradnji s PBZ-om organizirao niz prezentacija za predstavnike suvlasnika. Unatrag dva tjedna suvlasnici stambenih zgrada dobivaju obavijest o mogućnosti konverzije, riječ je o njih gotovo 2500, sa svim izračunima efekata konverzije i prijedlogom dodataka ugovoru o kreditu. Tri su predložena scenarija: ako preplata ne prelazi 50 posto zbroja preostalih rata, ako prelazi, ali je manja od 100 posto zbroja preostalih rata i naposljetku ako preplata prelazi sto posto zbroja preostalih rata. Procedura oko prihvata konverzije je takva da predstavnici suvlasnika trebaju, ili kod Zavoda za stanovanje ili kod PBZ-a, preuzeti dokumentaciju, tzv. Skupnu obavijest o prihvatu konverzije, koju nakon potpisivanja trebaju vratiti u banku. - Do današnjeg smo dana (petak, nap.a.) predali dokumentaciju za 110 zgrada ili 67 posto, a vraćeno nam je 28 kompleta dokumentacije, odnosno 17 posto za prihvat konverzije - kazuje Bodražić te zaključno dodaje kako je rok prihvata konverzije 30 dana od zaprimanja obavijesti o mogućnosti konverzije kredita te da banka ima obvezu u roku od 60 dana izraditi dodatak ugovora o provođenju konverzije i provesti je u djelo.

TRI SCENARIJA
1. Ako preplata ne prelazi 50 % zbroja preostalih rata (koje dospijevaju nakon 30.09.2015.), prema novom EUR otplatnom planu, taj se iznos preplate koristi na način da se 50 % svake buduće rate podmiruje iz te preplate sukcesivno sve dok se preplata ne iskoristi. Ostalih 50 % plaćaju korisnici kredita;
2. Ako preplata prelazi 50 %, ali je manja od 100 % zbroja preostalih rata (koje dospijevaju nakon 30. rujna 2015.), prema novom EUR otplatnom planu 50 % preplate koristi se na prethodno opisani način, a iznos iznad 50 % preplate od ukupnog iznosa obroka ili anuiteta u valutnoj klauzuli u eurima vraća se korisniku kredita isplatom na račun zajedničke pričuve zgrade;
3. Ako preplata prelazi 100 % zbroja preostalih rata (koje dospijevaju nakon 30.09.2015.) prema novom EUR otplatnom planu, sav iznos preplate mora se isplatiti korisnicima kredita na račun zajedničke pričuve.

Dario KUŠTRO [Glas Slavonije]
 
Odašiljači na stambenim zgradama
Image Odašiljači na stambenim zgradama: Zbog straha od zračenja stanari se odriču dobiti od par tisuća kuna mjesečno
Više novca u pričuvi daje više mogućnosti za obnavljanje i unutarnjeg i vanjskog prostora stambenih zgrada. Znaju to dobro oni koji su dobili mogućnost i ponudu teleoperatera za postavljanje odašiljača na zgradu, a što se, kako doznajemo, plaća mjesečno i do 3500 kuna. Istu ponudu dobila je i jedna zgrada u naselju Jug 2 gdje su stanari podijeljeni u mišljenju treba li im odašiljač poboljšati račun pričuve ili pak naštetiti zdravlju.
- Nudi nam se desetogodišnji ugovor i mjesečna naknada od 2000 kuna, a taj bi se novac uplaćivao na račun pričuve. Dio stanara u zgradi to je odmah prihvatio i izračunao da bi se na temelju tih sredstava mogli postaviti novi prozori, ali i obnoviti oronulo i od gelera oštećeno pročelje, kao i promijeniti ulazna vrata na zgradi i taj dio stanara vjeruje kako bi novca još uvijek ostalo. Međutim, drugi strahuju od mogućeg zračenja i nisu dali svoje potpise - ispričala je suvlasnica u toj zgradi, dodajući da stanari pričaju i kako je cijena četvornog metra stana u zgradama s odašiljačem teleoperatera niža od cijene stanova gdje odašiljača nema. Navodno se, kaže, cijena spušta i do 300 eura po četvornome metru, no kako stanari još uvijek nemaju ništa “crno na bijelo”, cijela priča oko postavljanja odašiljača još uvijek se nije pomaknula s mjesta.
Zanimljivo je zapravo što, kako nesluženo doznajemo, teleoperateri ne negiraju moguće (manje) zračenje, no tvrde da odašiljači “zrače prema gore i lijevo te desno, a ne prema dolje”, što bi značilo da su najmanje ugroženi stanari u čijoj je zgradi antena postavljena. To potvrđuju iz susjednog ulaza, rekavši da im je bolje prihvatiti da su “zračeni uz naknadu”, jer ako drugi prihvate ponudu teleoperatera zapravo su na istom, ali u tom slučaju bez novca. Primjer im je i Sjenjak 101 gdje su na krovu čak tri odašiljača mobilnih operatera pa i lokalne radiopostaje. Tamošnji stanari zadovoljni su jer im se račun pričuve puni svakoga mjeseca, a Pravilnik o zaštiti od elektromagnetskog zračenja na njihovoj je strani. Naime, granične vrijednosti u Hrvatskoj, kažu stručnjaci, od 2,5 do 6,25 posto strože su od vrijednosti koje preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija.

Bojan Bodražić
direktor Zavoda za stanovanje
Znam za odašiljače i stanari nemaju nikakvih problema
Da dosta stambenih jedinica koje su kod njih na upravljanju na svojim krovovima ima postavljene odašiljače poznato je i Bojanu Bodražiću, direktoru Zavoda za stanovanje.
- Nemam saznanja da u tim zgradama ima bilo kakvih poteškoća. Inače, da bi bio postavljen odašiljač, zgrada mora imati određene, zakonski propisane uvjete. Ako se izdaje suglasnost operateru na godinu dana, onda je potrebno prikupiti 51 posto potpisa suvlasnika. No, ako je dugoročnije, suglasnost moraju potpisati svi - pojasnio je Bodražić.
Marija MIHELIĆ [Glas Slavonije]
 
Zavod za stanovanje pregovara s bankama
Image
Osječani su u proteklih godinu dana imali priliku, kao u rijetko kojem gradu u Hrvatskoj, račune komunalnih tvrtki osim u tim matičnim kućama bez provizije plaćati i na šalterima Hrvatske pošte. U idućih je godinu dana ta usluga proširena i na naplatna mjesta Konzuma i Tiska, i to na cijelom području Hrvatske.
No tom se pogodnošću neće nastaviti koristiti vlasnici stanova u stambenim zgradama kojima upravlja Zavod za stanovanje, bez obzira na to što je riječ o tvrtki u većinskom vlasništvu Grada, jednako kao što su to i Vodovod, Unikom i Ukop. Računi za pričuvu proteklih su se godinu dana također plaćali bez provizije, a sada su izuzeti iz palete.
Ocijenjeno je, naime, kako je ovdje zapravo riječ o obliku “privatne štednje”, dakle o sredstvima kojima ipak namjenski raspolažu pojedinci, a ne Grad Osijek. A ne zaboravimo da je za svaki račun plaćen u pošti proviziju u iznosu od 2,49 kuna plaćao Grad. Istina, ta je provizija sada manja za 19 lipa i iznosi 2,30 kuna po uplatnici, no ako se zna da Zavod mjesečno izda 17 tisuća uplatnica i neka se polovina njih plati na šalterima, to je iznos od nekih 200 tisuća kuna godišnje, koji na ime te naknade “ide iz gradskog proračuna”. Ipak, u Zavodu za stanovanje ne sjede prekriženih ruku.
- Bez obzira na ovo novo rješenje, i mi samostalno, kao Zavod, pregovaramo s poslovnim bankama kod kojih imamo otvorene kreditne linije da našim korisnicima omoguće plaćanje pričuve bez provizije na njihovim šlaterima - najavljuje Bodražić. Do tada, jedan primjer - za pričuvu u iznosu od 300-tinjak kuna jedna je naša čitateljica (koja nam je ustupila uplatnicu) platila 7,20 kuna naknade.

D.Kuštro [Glas Slavonije]
 
ENERGETSKA OBNOVA ZGRADA
Image
Uz pomoć Zavoda za stanovanje do novog pročelja, krova, osnovna djelatnost osječkog Zavoda za stanovanje d.o.o. je održavanje i upravljanje stambenoposlovnim zgradama. Svakodnevno se tako pojavljuju poslovi sanacija pročelja i krovova, zamjene stolarije, sanacije toplinskih podstanica i sustava centralnog grijanja, rekonstrukcija i ugradnja dizala i slično. O tome razgovaramo s Bojanom Bodražićem, direktorom Zavoda. Ugrađeni materijali, proizvodi i oprema moraju odgovarati tehničkim propisima i standardima u pogledu kvalitete i energetske učinkovitosti. Posebna pozornost poklanja se ostvarivanju što veće uštede energije. Na velikom broju zgrada izvršena je sanacija pročelja i krovova preko kreditne linije pokrenute od strane našeg Zavoda, a riječ je o investicijama vrijednim 50 milijuna kuna. U suradnji s Gradom Osijekom posebnu pozornost poklanjamo zgradama koje su u zaštićenim zonama ili su pod zaštitom Ministarstva kulture. Pri sanaciji takvih zgrada moraju se uzeti u obzir materijali od kojih je zgrada sagrađena te se ne može izvršiti ugradnja željenih toplinskih izolirajućih materijala, poput mineralne vune, stiropora i slično. U ovim slučajevima obnova zgrada se provodi pod stručnim nadzorom i uputama Konzervatorskog odjela, ali se postiže manja ušteda energije.

• No i tu ste ponudili zanimIjivo rješenje?
Kod zgrada pod zaštitom, suvlasnicima smo predložili da oni snose troškove sanacije u visini troškova kao da je riječ o običnoj zgradi, a Zavod, odnosno Grad će iz sredstava spomeničke rente doplatiti dio koji se odnosi na posebne zahvate.

• Intenzivna je i zamjena neodgovarajućih krovova.
Zavod je pokrenuo akciju obnove krovova s pokrovom od azbestcementnih ploča. Upravo su u tijeku terenski izvidi i procjene mogućnosti zamjene azbest cementnog materijala ugradnjom zamjenskih zdravijih materijala u jednom gradskom naselju. Za sanaciju ove vrste krovova također postoje sredstva predviđena za sufinanciranje.

• Podsjetimo i na pomoć koja se nudi od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
Fond sufinancira energetsku obnovu zgrada uz uvjet da se ostvari ušteda u energiji viša od 30 posto. Sufinancirani iznos je do 40 posto opravdanih troškova za područje grada Osijeka. Također u tijeku je i sufinanciranje ugradnje uređaja za individualno mjerenje topline od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 40 posto opravdanih troškova za područje grada Osijeka.
[Glas Slavonije]
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 21 - 25 od 76