Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Radno vrijeme:
◘ ponedjeljak - petak od 07 do 15

Rad sa strankama:
◘ ponedjeljak – petak od 07 do 13
(pravni i računovodstveni sektor)

Važni telefonski brojevi

HEP ODS d.o.o.
Elektroslavonija Osijek
Šetalište k. F. Šepera 1a
Prijava kvara:
(031) 243 243

HEP-TOPLINARSTVO d.o.o.
Cara Hadrijana 3 
Prijava kvara na topl.postrojenjima
(031) 207 222

HEP-PLIN d.o.o.
- Pogon distribucije plina Osijek  
Prijava kvara na plinskim instalacijama
(031) 213 125

VODOVOD OSIJEK
Poljski put 1
Dežurna služba
(031) 330 300

VODOVOD OSIJEK
PJ Kanalizacija
Poljski Put 1
Dežurna služba
(031) 330 100
(ili zamjenski dežurni:
VOD-KAN SERVIS, Dejan Dadić
098/99 56 636)

Dežurstvo - Vodoinstalater 0 - 24
"Kućni majstor" j.d.o.o. za usluge
Vl. Darko Jedinak
Mob. 091/88 29 860


Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost
www.fzoeu.hr/
tel: 01/ 5391 800
fax: 01/ 5391 810
e-mail: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript
Besplatna info linija za energetsku učinkovitost: 0800 200 170 (radnim danom 9-15h)

Image
Naslovnica
Zašto je cijena projekta za svaku zgradu drukčija?
Image
O GRIJANJU STANOVA

Ni ovotjedno predavanje iz ciklusa “Četvrtkom u četvrti” po odazivu se slušatelja i njihovim uključivanjem u raspravu nije razlikovalo od proteklih pet istoimenih predavanja.
Podsjetimo, ciklus je to predavanja koje Zavod za stanovanje organizira kako bi suvlasnike višestambenih zgrada upoznao s aktualnostima vezanim uz život u stanovima.
I ovaj je put velikog zanimanje bilo za obvezu uvođenja razdjelnika topline i balansiranja sustava grijanja u višestambenim zgradama. Predavač Mario Galić je podsjetio kako, prema Zakonu o tržištu toplinske energije, suvlasnici stambenih zgrada sa 70 i više stanova moraju ugraditi toplinske razdjelnike i termostatske ventile do kraja ove godine, a suvlasnici zgrada s više od dva stana do 31. prosinca 2016. U oba slučaja suvlasnici moraju prikupiti 80 posto potpisa suvlasnika.
Slušatelje na ovim predavanjima obično zanima cijena takve “operacije”. Nažalost, ne može im se ponuditi konkretan odgovor. - Cijena je različita od zgrade do zgrade, ovisno o tome kakve su instalacije i što se prema projektu, koji se zasebno pravi za svaku zgradu, predviđa napraviti - odgovara Mario Galić. No dobro je znati da na osječkom tržištu postoji nekoliko tvrtki koje se time bave. Alena Flegar je pak podsjetila kako su do kraja godine otvorena tri javna poziva Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša. Jedan od njih je i za ugradnju uređaja za individualno mjerenje potrošnje toplinske energije. Druga dva su za sufinanciranje energetskog pregleda i energetsko certificiranje te za izradu projektne dokumentacije.
- Za realizaciju tih natječaja u svakom slučaju predstavnik suvlasnika treba doći svome upravitelju zgrade, koji će mu pomoći u daljnjem postupku - rekla je Alena Flegar, koja je kao stručnjakinja za energetsku učinkovitost angažirana i u osječkom Udruženju stanara. Ove tribine Zavod organizira u suradnji s MUP-om, pa je tako i ovaj put bilo korisnih savjeta o samozaštitnom ponašanju građana s ciljem zaštite vlastite imovine.
Dario Kuštro [Glas Slavonije]
 
Još se brkaju pojmovi kao što su legalizacija i etažiranje
Image
O GEODETSKOJ IZMJERI I UNOSU U ZEMLJIŠNE KNJIGE
Najžustriju raspravu s najviše upita na tribinama “Četvrtkom u četvrti” koju organizira Zavod za stanovanje ponudila je ova posljednja, održana na Sjenjaku. Ne čudi to jer je riječ o gradskom naselju s najviše višestambenih objekta.
No zbog nikad jasno definiranih razloga velik dio tog naselja ni danas nije evidentiran u zemljišnim knjigama. Kako bi se to konačno ispravilo, Grad Osijek je u suradnji s Državnom geodetskom upravom krenuo u realizaciju projekta geodetske izmjere i unosa u zemljišne knjige. O tomu je na tribini “Četvrtkom u četvrti” govorio Dražen Slunjski.
No, što je s onim zgradama koje su već etažirane, odnosno u kojima su suvlasnici sami platili ovu investiciju? Mogu li njihovi suvlasnici očekivati povrat novca? - zanimalo je pojedine sudionike tribine.
- Nažalost, takva mogućnost nije predviđena, ali su takvi primjeri u prednosti pred onim zgradama koje još nisu evidentirane jer se mogu natjecati za sredstva koja nudi Fond za zaštitu okoliša. Ipak, i ova je rasprava pokazala kako se još brkaju pojmovi kao što su legalizacija, etažiranje i upis u katastar, odnosno da još ima pomutnje i nerazumijevanja.
Veliko je zanimanje na tribini izazvala i obveza uvođenja razdjelnika toplina. One cjeline s više od 70 stambenih jedinica do kraja ove godine moraju uvesti razdjelnike i prijeći na novi sustav obračuna, a manje cjeline imaju još godinu dana poslije toga. Da bi se pristupilo uvođenju razdjelnika, potrebno je prikupiti više od 80 potpisa suvlasnika.
- Bit je ovog sustava da će se sada plaćati grijanje po stvarnoj potrošnji - rekao je Tomislav Dujmić, koji je održao predavanje o ovoj temi, napominjući kako cijena investicije zavisi od zgrade do zgrade.
Bojan Bodražić, direktor Zavoda za stanovanje, koji je inicirao ovu seriju tribina, očito je dobro pogodio.
- To je samo znak da se ubuduće trebamo još više otvoriti prema suvlasnicima zgrada. Bez obzira na to što smo među upraviteljima među rijetkima koji su kvalitetno timski ekipirani, moramo im biti još više na raspolaganju - rekao je Bodražić.
Bodrožić razmišlja o tome da nakon što završi ovaj ciklus, a na rasporedu su još dva predavanja, u uredovno vrijeme jedan dan u tjednu u Zavodu bude upravo za kontakte s predstavnicima suvlasnika zgrada kojim upravlja Zavod.
Dario KUŠTRO [Glas Slavonije]
 
Na osnovu “sume kvadrata” Zavod sklapa povoljniju policu osiguranja
Image
TRIBINA “ČETVRTKOM U ČETVRTI”

Prvi je put informativna tribina Zavoda za stanovanje “Četvrtkom u četvrti” održana u dijelu grada koji je obuhvaćen geodetskom izmjerom zgrada i njihovim unošenjem u katastar, pa ne čudi što je ova tema uvodno izazvala pozornost suvlasnika zgrada s ovog područja grada. Podsjetimo, ove tribine organizira Zavod kako bi predstavio brojne aktualnosti koje se tiču stanovanja u višestambenim zgradama. Nako jednotjedne pauze tribina je održana u sjedištu gradske četvrti Jug 2 i bila je dobro posjećena. Dražen Slunjski, pročelnik Upravnog odjela za provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje Grada Osijeka, podsjetio je kako se ovaj projekt geodetsko-katastarskih poslova realizira zajedničkim snagama Državne geodetske uprave i Grada Osijeka te je stoga za suvlasnike zgrada na Jugu - potpuno besplatna.
- No svakako je korist to što će realizacijom natječaja zgrade u kojima stanuju dobiti svoju katastarsku česticu, što je preduvjet za njezino etažiranje - rekao je Slunjski.
I ova je tribina prošla uz domaćinstvo Bojana Bodražića, direktora Zavoda za stanovanje, koji je spremno, uz tim svojih suradnika, odgovarao na pitanja vezana uz upravljanje i održavanje stambenih zgrada.
Bodražić je tako ovom prigodom istaknuo kako je s osigurateljskom kućom Allianz za 2015. godinu potpisan ugovor o osiguranju. - Osiguranje se odnosi na pokrivanje štete u slučaju požara, oluja, udara groma i odgovornosti prema trećim licima - podsjetio je Bodražić, napomenuvši kako je na osnovu “sume kvadrata”, a na koje je ugovoreno osiguranje, cijena police znatno povoljnija. Zavod je ugovaratelj osiguranja, ali se isplata štete uplaćuje na račun svake zgrade zasebno.
Novost je i to što je Zavod potpisao ugovor prema kojemu Grad Osijek sufinancira 1,5 posto iznosa kamate za kredit kojim se realizira uređivanje i održavanje zgrade.
- Za isti iznos tijekom idućeg tjedna očekujem i suglasnost Osječko-baranjske županije - najavio je Bodražić. Ovakva skrb, nažalost, nije redovita i kod drugih upravitelja zgrada. Uobičajeno bilo je i riječi o prevenciju protiv krađa u stanove. Alena Flegar izvijestila je o otvorenim javnim pozivima Fonda za zaštitu okoliša, dok je Miroslav Kraljević održao predavanje na temu ugradnje razdjelnika i balansiranja sustava grijanja u višestambenim zgradama.
D. Kuštro [Glas Slavonije]
 
Korisne subvencije Fonda za zaštitu okoliša
Image

Za realizaciju natječaja Fonda predstavnik suvlasnika treba doći svome upravitelju zgrade

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kako je već poznato, raspisao je javne pozive i natječaje kroz koje suvlasnici stambenih zgrada mogu ostvariti pravo na subvencije za obnovu svojih zgrada.

Stoga je ovaj segment bio u fokusu ovotjedna tribine “Četvrtkom u četvrti”. Kako smo već izvještavali, riječ je o seriji predavanja koje o aktualnostima vezanim uz življenje u višestambenim zgradama organizira Zavod za stanovanje. To je i razumljivo jer je riječ o najvećem upravitelju u Osijeku i trećem po veličini u Hrvatskoj. Bojan Bodražić, direktor Zavoda, slikovito to pojašnjava podatkom kako upravljaju zgradama u kojima živi “polovina Osijeka”. On je kao domaćin pozdravio nazočne, ovaj put bili su to predstavnici suvlasnika zgrada na području GČ-a Industrijska četvrt. Jedno je to od starijih osječkih naselja, pa ne čudi kako su se suvlasnici zanimali upravo za pogodnosti koje nudi javni poziv Fonda.

- Do kraja godine otvorena su tri javna poziva Fonda - onaj za sufinanciranje energetskog pregleda i energetsko certificiranje, potom javni poziv za izradu projektne dokumentacije te na posljetku za ugradnju uređaja za individualno mjerenje potrošnje toplinske energije. Za realizaciju ovih natječaja u svakom slučaju predstavnik suvlasnika treba doći svome upravitelju zgrade koji će mu pomoći u daljnjem postupku - rekla je Alena Flegar, koja je kao stručnjakinja za energetsku učinkovitost angažirana i u osječkom Udruženju stanara. Kod sufinanciranja energetskog pregleda, primjerice, ostvaruje se subvencija u iznosu od 40 posto, što znači da se cijena ovog pregleda može kretati oko 350 kuna po stanu.

Bodražić podsjeća kako gotovo sa svim građevinskim tvrtkama u Osijeku i okolini imaju potpisane ugovore o izvođenju radova, tako da ne bi trebalo biti problema oko izbora tvrtki za izvođenje radova.

- Jednako tako podsjećam kako s poslovnom bankom imamo sklopljen ugovor o kreditiranju, a Grad Osijek i Osječko-baranjska županija dodatno iz svojih sredstva sa po 1,5 posto svaki subvencioniraju kamate - podsjeća Bodražić. Ove tribine Zavod organizira u suradnji s MUP-om, pa je tako i ovaj put bilo korisnih savjeta o samozaštitnom ponašanju građana s ciljem zaštite vlastite imovine.

Dario KUŠTRO [Glas Slavonije]
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 31 - 35 od 76