Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Radno vrijeme:
◘ ponedjeljak - petak od 07 do 15

Rad sa strankama:
◘ ponedjeljak – petak od 07 do 13
(pravni i računovodstveni sektor)

Važni telefonski brojevi

HEP ODS d.o.o.
Elektroslavonija Osijek
Šetalište k. F. Šepera 1a
Prijava kvara:
(031) 243 243

HEP-TOPLINARSTVO d.o.o.
Cara Hadrijana 3 
Prijava kvara na topl.postrojenjima
(031) 207 222

HEP-PLIN d.o.o.
- Pogon distribucije plina Osijek  
Prijava kvara na plinskim instalacijama
(031) 213 125

VODOVOD OSIJEK
Poljski put 1
Dežurna služba
(031) 330 300

VODOVOD OSIJEK
PJ Kanalizacija
Poljski Put 1
Dežurna služba
(031) 330 100
(ili zamjenski dežurni:
VOD-KAN SERVIS, Dejan Dadić
098/99 56 636)

Dežurstvo - Vodoinstalater 0 - 24
"Kućni majstor" j.d.o.o. za usluge
Vl. Darko Jedinak
Mob. 091/88 29 860


Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost
www.fzoeu.hr/
tel: 01/ 5391 800
fax: 01/ 5391 810
e-mail: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript
Besplatna info linija za energetsku učinkovitost: 0800 200 170 (radnim danom 9-15h)

Image
Naslovnica
O PREVENCIJI PROVALNIH KRAĐA
Image

Samozaštitno ponašanje vlasnika stanova i obiteljskih kuća čini više od 80 posto uspješne prevencije protiv krađa i provalnih krađa!

U ovoj je jednoj rečenici Tomo Andrašević iz Odjela za prevenciju Policijske uprave osječko-baranjske sažeo bit svoga predavanja o temi “Prevencija provalnih krađa u domove”. On je, naime, bio uvodničar, prvi predavač na seriji tribina “Četvrtkom u četvrti” koje će se do kraja travnja organizirati po sjedištima gradskih četvrti. Organizator, Zavod za stanovanje Osijek, želi predstavnicima suvlasnika višestambenih zgrada, kao i vlasnicima obiteljskih kuća približiti aktualnu tematiku u stanovanju. Naime, Fond za zaštitu okoliša raspisao je, ili priprema, javne natječaje za energetsku obnovu višestambenih zgrada, energetske preglede i certificiranje, a tu je i problematika sustava grijanja.

- To su teme koje su aktualne i namjera nam ih je što više približiti suvlasnicima, to više jer naš je zavod najveći upravitelj zgrada u Osijeku - rekao je o ovom pitanju Bojan Bodražić, direktor Zavoda za stanovanje. Kako je i pitanje osobne sigurnosti stanovanja u zgradama u uskoj svezi, tako su i službenici PU-a sa zadovoljstvom prihvatili ponuđenu im priliku. Opravdano, jer krađe i provalne krađe su najzastupljenija kaznena djela u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji, ali i na razini cijele Hrvatske.

- No, dobro je što na području naše ingerencije nitko pri tome nije stradao - naglasio je Andrašević. Dakle, on je apelirao na sve vlasnike na potrebu samozaštitnog ponašanja, što prije svega podrazumijeva neostavljanje “mamaca” - poput otvorenih prozora ili balkonskih vrata bez nadzora, ključeva ispod otirača ili poruka da određeno razdoblje niste kod kuće.

- U zgradama je tako iznimno važno imati protuprovalna vrata, koja mogu u startu odbiti potencijalnog pljačkaša. Njih je znatno teže obiti od vrata s cilindričnom bravom. No prije svega, apelirao bih da imate dobar odnos sa svojim susjedima. Oni smiju znati da ste otišli na godišnji, ali nema potrebe da to zna i cijela zgrada - savjetuje Andrašević. Upozorava da nije nužno svakome otvarati vrata, te da ne treba puštati nepoznate da uđu u stan ili kuću, posebice ako ih je dvoje ili više od toga. Prva tribina, održana u Retfali, bila je dobro posjećena, što je jamačno znak kako je organizator dobro procijenio potrebu za ovakvim informiranjem građana.

IDUĆA TRIBINA U GORNJEM GRADU
Osim o prevenciji Provalnih krađa u domove, održana su i predavanja o Upisu zgrada u katastarske čestice o čemu je govorio Dražen Slunjski, pročelnik Upravnog odjela za provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje. Alena Flegar upoznala je nazočne s natječajima i javnim pozivima Fonda za zaštitu okoliša. Mario Bugarić iz Zavoda za stanovanje govorio je o upravljanju i održavanju stambenih zgrada, te o osiguranju, a Krešo Čačija, također iz Zavoda za stanovanje pojasnio je mogućnosti ugradnje razdjelnika topline i balansiranje sustava grijanja u višestambenim zgradama.

Sljedeća tribina “Četvrtkom u četvrtima” bit će u GČ Gornji grad. Slijede potom još u ožujku Industrijska četvrt, prvog četvrtka u travnju tribine se nastavljaju na Jugu 2, slijede GČ Novi grad i Donji grad, te zaključno s 30. travnja GČ Tvrđa. Sve tribine počinju u 18 sati.

Dario KUŠTRO [Glas Slavonije]
 
Suvlasnici stambenih zgrada, na vas čeka više od sto milijuna kuna!
Image Nakon što je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost raspisao javne pozive i natječaj kroz koje suvlasnici stambenih zgrada mogu ostvariti pravo na subvencije za obnovu, iz osječkog Udruženja stanara poručuju: prošlo je vrijeme jeftine energije, iskoristite na vrijeme priliku za ostvarivanje ušteda na energentima!
Naime, trenutačno je kroz tri javna poziva - za sufinanciranje energetskog pregleda i certificiranje, za izradu projektne dokumentacije i za ugradnju uređaja za individualno mjerenje potrošnje toplinske energije, te javni natječaj za sufinanciranje energetske obnove zgrada - za građane predviđeno više od 100 milijuna kuna kojima je moguće za rad na energetskoj obnovi stambenog objekta dobiti od 40 do čak 80 posto nepovratnih sredstava. Samo treba znati kako.
- Prvi je korak prikupiti suglasnost 80 posto suvlasnika za pristupanje bilo kojem od postupaka za koje se može tražiti i dobiti subvencija fonda. Potom predstavnik suvlasnika treba doći svome upravitelju zgrade koji će mu pomoći u daljnjem postupku - kaže Krešimir Čačija iz Zavoda za stanovanje Osijek, koji je za korisnike svojih usluga već pripremio okvir za postupke prijave za subvencije. Alena Flegar, stručnjakinja za energetsku učinkovitost iz tvrtke Riteh, ističe pak kako je natječaj za obnovu zgrada otvoren samo dva mjeseca, dok su spomenuta tri javna poziva otvorena godinu dana. A kako se bez statusa koji proizlazi iz energetskog pregleda i energetskog certifikata, te projektne dokumentacije i ne može prijaviti za subvencioniranje same obnove zgrade, suvlasnici onih zgrada koje tek razmišljaju u energetskoj učinkovitosti ove godine zacijelo više ne stignu uzeti svoj dio kolača za sufinanciranje. - Njima se preporučuje da se prijave na javne pozive kojima mogu ostvariti pravo na sufinanciranje izrade energetskih certifikata u iznosu od 40 posto, te za izradu projektne dokumentacije koja se financira u iznosu do maksimalnih 35 tisuća kuna po ulazu, odnosno maksimalno 200 tisuća kuna po projektu. Tako će biti spremni za idući “krug” financiranja obnove s obzirom na to da se novi natječaji očekuju i u idućem razdoblju - objašnjava Flegar.

Ivana SOLAR [Glas Slavonije]
 
OBVEZNA UGRADNJA TOPLINSKIH RAZDJELNIKA I TERMOSTATSKIH VENTILA
Vlasnici zgrada s više od 70 stanova i zajedničkim mjerilom toplinske energije moraju do kraja godine ugraditi toplinske razdjelnike i termostatske ventile.
Iako se čini kako je vremena za ispunjenje ove zakonske obveze dovoljno, iz osječkog Udruženja stanara upozoravaju da valja požuriti te se organizirati unutar jedinica kolektivnog stanovanja kako bi se u tu svrhu iskoristile subvencije Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koje nisu zanemarive.
- Prema Zakonu o tržištu toplinskom energijom, suvlasnici stambenih zgrada sa 70 i više stanova moraju ugraditi toplinske razdjelnike i termostatske ventile do 31. prosinca 2015., a suvlasnici stambenih zgrada s više od dva stana do 31. prosinca 2016. godine. Za one koji ne budu poštovali navedene rokove, najavljene su kazne, tako da se svakako preporučuje suvlasnicima svih stambenih zgrada krenuti u realizaciju ovoga projekta. Prvi je korak da predstavnik suvlasnika prikupi suglasnost njih 80 posto, a potom se, ako želi iskoristiti subvenciju Fonda, obrati svome upravitelju zgrade. Upravitelj tada posreduje u apliciranju za sredstava iz Fonda - objašnjava Krešimir Čačija iz Zavoda za stanovanje Osijek te dodaje kako je Zavod za korisnike svojih usluga već pripremio okvir djelovanja za ostvarenje prava na subvencije koje po stambenoj jedinici pokrivaju do 40 posto ukupnog troška ugradnje uređaja za individualno mjerenje potrošnje toplinske energije.
No, Čačija napominje kako je, iako se oko ove investicije mora složiti 80 posto suvlasnika stambene zgrade, da bi se projekt proveo u konačnici potrebna dobra volja baš svih stanara. Stoga je od ključnog značenja sloga suvlasnika. - S obzirom na to da Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost tek sufinancira projekte, prije nego što se uđe u cijelu priču, svaki suvlasnik koji potpiše suglasnost mora znati da ovakvo ulaganje u energetsku učinkovitost znači i povećanje pričuve. Nažalost, uvijek ima onih suvlasnika koji nisu spremni ni za najmanje eventualno povećanje pričuve i od kojih se može očekivati da će projekt 'kočiti'. Njima treba objasniti kako imaju zakonsku obvezu uređaje ugraditi, te da će ih kazne, ako to ne učine, stajati mnogo više od samih uređaja - kaže Vladimir Stanić, predsjednik Udruženja stanara Osijek. Naime, dok se procjenjuje da je trošak ugradnje razdjelnika topline i termostatskih ventila oko 2500 kuna za stan od 50 četvornih metara (cca 500 kuna po radijatoru), kazne za one koji uređaje ne ugrade kreću se od od deset do čak pedeset tisuća kuna!
Sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za ugradnju uređaja za individualno mjerenje potrošnje toplinske energije dodjeljivat će se do isteka kalendarske godine, odnosno 31. prosinca 2015. godine, a zahtjev se posredovanjem upravitelja zgrade može podnijeti u bilo kojemu trenutku do kraja godine. Nakon što se sklopi ugovor s Fondom te iz Fonda doznače subvenciju na račun zgrade, suvlasnici će morati ugraditi uređaje tijekom idućih 12 mjeseci.

ŠTO SU MJERNI UREĐAJI TOPLINE?
Razdjelnici topline uređaji su koji omogućuju raspodjelu ukupne potrošnje toplinske energije zgrade na pojedine stanove po stvarnoj potrošnji. Ugrađuju se na sve radijatore u pojedinom stanu. Registriraju udio potrošene toplinske energije pojedinog radijatora u impulsima. Očitavaju se daljinskim putem, s pomoću sustava za daljinsko očitavanje koji se postavlja u stubište zgrade. Razdjelnici moraju odgovarati propisanoj tehničkoj normi i ne trebaju se umjeravati (baždariti). Korištenjem razdjelnika i prelaskom na obračun grijanja po potrošnji, ne postižu se automatske uštede. Za to je potrebno osigurati mogućnost regulacije topline na svakom ogrjevnom tijelu (radijatoru), što se postiže ugradnjom termostatskog seta (ventila) na svaki radijator u stanu ili poslovnom prostoru. U nekim slučajevima preporučuje se i ugradnja sustava za balansiranje koji se ugrađuje na usponskim vodovima cijevnog razvoda grijanja.

UGRADNJA UREĐAJA MOGUĆA SAMO IZVAN SEZONE GRIJANJA
Iako se sredstva iz Fonda za ugradnju mjernih uređaja mogu povući tijekom cijele 2015. godine, iz Zavoda za stanovanje poručuju kako valja imati na umu da se konkretna ugradnja uređaja može obaviti samo između dvije sezone grijanja. Odnosno, otprilike između svibnja i listopada, odnosno tijekom približno samo pet mjeseci. Stoga pripremu projekta treba početi što prije.

Ušteda na grijanju do 35 posto
Iz HEP-Toplinarstva poručuju kako dosadašnje iskustvo pokazuje da se ukupna količina isporučene toplinske energije očitane na zajedničkom mjerilu u toplinskoj podstanici u većini zgrada koje su ugradile razdjelnike smanjila ponegdje i do 35 posto u odnosu prema razdoblju prije ugradnje razdjelnika. “Međutim, navedeno smanjenje ukupne količine isporučene toplinske energije na razini cijele zgrade nužno ne znači i smanjenje iznosa računa za toplinsku energiju za svakog krajnjeg kupca, odnosno za svaku samostalnu uporabnu cjelinu (stan, poslovni prostor), unutar te zgrade u koji su ugrađeni razdjelnici. Dio je krajnjih kupaca u navedenim zgradama dobio niže račune, dio približno jednake, a dio više račune u odnosu prema razdoblju prije ugradnje razdjelnika zbog toga što se potrošnja toplinske energije svake samostalne uporabne cjeline razlikuje, a ovisi o različitim parametrima”, rekao je, između ostalog, Robert Krklec, direktor HEP-Toplinarstva.

Ivana SOLAR [Glas Slavonije]
 
U obnovu stambenih zgrada Osječani uložili 47 milijuna kn
Image

Među Osječanima ne jenjava zanimanje za obnovu stambenih zgrada.

Tako su u 2014. godini građani u rekonstrukciju krovova i pročelja te ugradnju novih dizala posredovanjem Zavoda za stanovanje uložili dva milijuna i 550 tisuća kuna, dok je ukupna iskorištenost subvencionirane kreditne linije, koja je 2006. godine pokrenula prvi val stambene obnove nakon Domovinskog rata, pri samome kraju.

- U 2014. godini za obnovu krovova iskoristili smo milijun i 200 tisuća kuna, za obnovu pročelja milijun i 100 tisuća kuna, a za ugradnju novih dizala 250 tisuća kuna. Dakle u ovoj godini ukupno dva milijuna i 550 tisuća kuna, s tim da je trenutačno izrađena i ponuda za oko 880 tisuća kuna za koju vjerujemo da će biti realizirana do kraja godine. Kreditna linija ističe 31. prosinca ove godine te s ponosom možemo reći da je uz pomoć nje od 2006. godine do danas realizirano 330 kredita, od čega polovina sigurno otpada na kredite za obnovu pročelja. Radimo na produženju, odnosno aneksiranju tog ugovora, jer se do sada ona pokazala kao nešto najbolje što Zavod za stanovanje pruža korisnicima svojih usluga - kaže Bojan Bodražić, direktor osječkog Zavoda za stanovanje.

Dodaje kako se kroz iskoristivost sredstava za obnovu zgrada putem ove kreditne linije Osijek pozicionirao u hrvatski vrh. - Kreditna linija za obnovu zgrada posredstvom PBZ-a, po uzoru na našu, dostupna je suvlasnicima u svim većim gradovima u Hrvatskoj, a mi imamo najbolji rezultat od svih upravitelja. Naime, naša dosadašnja iskoristivost kredita od 50 milijuna kuna od 2006. do danas, takva je da je nam je ostalo na raspolaganju približno tri milijuna kuna, što predstavlja približno jednu petinu od ukupno uloženih sredstava u obnovu zgrada u cijeloj Hrvatskoj. Naime, na državnoj razini ukupno se do sada iskoristilo oko 250 milijuna kuna. No, tu valja napomenuti kako je Zavod za stanovanje sam sebi stvorio prednost u smislu da je dogovorio najbolje uvjete po pitanju kamate. Ona kod nas iznosi 4,8 posto, umanjeno za dva puta 1,5 posto koje sufinanciraju Grad Osijek i Osječko-baranjska županija, dok je u drugim sredinama u samom startu kamata veća od pet posto, što zasigurno predstavlja otežavajuću okolnost za ljude koji žele obnoviti svoje zgrade - kaže Bodražić.

Još mnogo posla
“Zbog teške gospodarske situacije, kada su u pitanju krovovi i pročelja, jako mnogo suvlasnika javlja se za obnovu, ali od nje odustaju kada vide o kojim je iznosima riječ i za koliko bi morali povećati pričuvu. No, u pojedinim stambeno-poslovnim jedinicama, zbog lošeg stanja, ljudi nemaju izbora i moraju ići u obnovu. U svakom slučaju, kada se prođe gradom postaje jasno kako ima još mnogo posla”, kaže Bodražić.
Od ukupno u Hrvatskoj potrošenih 250 milijuna kuna za obnovu zgrada putem namjenske kreditne linije, Osječani su iskoristili čak jednu petinu

Ivana SOLAR [Glas Slavonije]

 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 36 - 40 od 76