Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Radno vrijeme:
◘ ponedjeljak - petak od 07 do 15

Rad sa strankama:
◘ ponedjeljak – petak od 07 do 13
(pravni i računovodstveni sektor)

Važni telefonski brojevi

HEP ODS d.o.o.
Elektroslavonija Osijek
Šetalište k. F. Šepera 1a
Prijava kvara:
(031) 243 243

HEP-TOPLINARSTVO d.o.o.
Cara Hadrijana 3 
Prijava kvara na topl.postrojenjima
(031) 207 222

HEP-PLIN d.o.o.
- Pogon distribucije plina Osijek  
Prijava kvara na plinskim instalacijama
(031) 213 125

VODOVOD OSIJEK
Poljski put 1
Dežurna služba
(031) 330 300

VODOVOD OSIJEK
PJ Kanalizacija
Poljski Put 1
Dežurna služba
(031) 330 100
(ili zamjenski dežurni:
VOD-KAN SERVIS, Dejan Dadić
098/99 56 636)

Dežurstvo - Vodoinstalater 0 - 24
"Kućni majstor" j.d.o.o. za usluge
Vl. Darko Jedinak
Mob. 091/88 29 860


Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost
www.fzoeu.hr/
tel: 01/ 5391 800
fax: 01/ 5391 810
e-mail: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript
Besplatna info linija za energetsku učinkovitost: 0800 200 170 (radnim danom 9-15h)

Image
Naslovnica
Za 11 godina u 600 zgrada riješeni vlasnički odnosi

Iako je zbog financijske krize provođenje postupaka etažiranja i povezivanja stambenih zgrada za mnoge suvlasnike palo u zaborav, iz Zavoda za stanovanje poručuju da se radi punom parom kako bi se takav stav promijenio. Naime, od dolaska Bojana Bodražića na mjesto direktora redefinirana je poslovna politika Zavoda te je aktiviranje Osječana za obavljanje ta dva postupka koja rješavaju probleme vlasništva nad zajedničkim dijelovima zgrada došlo u prvi plan. - Od 2003. do danas kod nas je podneseno oko 600 zahtjeva za poslove etažiranja i povezivanja glavne knjige i knjige položenih ugovora. Određeni broj predmeta je riješen, no mnogi od njih još uvijek su u postupku, a tu je važno istaknuti kako se radi o složenom pocesu koji uključuje geodetske usluge, rješavanje imovinskopravnih odnosa, katastarske usluge i odnose samih suvlasnika unutar zgrade. No, bez obzira na to, ovu situaciju želimo promijeniti nabolje, te na tomu uspješno radimo od početka godine. Sagledavši cjelokupnu problematiku, povećao sam plan za 2014. U ovoj su godini etažirana 42 stambeno-poslovna objekta, a očekujemo da bi ih do kraja godine moglo biti i 50, što su odlični rezultati s obzirom na to da se prema prijašnjem poslovnom planu godišnje obavljalo do 30 postupaka - kaže Bodražić.

Iz pravne službe Zavoda kažu kako bi dodatna motivacija predstavnicima suvlasnika trebala biti mogućnost plaćanja postupka etažiranja bez kamata, na rate i iz pričuve.

- Tu opciju imamo u ponudi već duže vrijeme, no mnogi je predstavnici suvlasnika nisu svjesni. Na nama je da im je predstavimo i tako povećamo broj onih koji će konačno etažirati svoje zgrade - kaže Mario Bugarić.

deset kuna za kvadrat

Prema podatcima osječkog Zavoda za stanovanje, prosječna cijena etažiranja je deset kuna po četvornom metru objekta. Za stan od 50 kvadrata u zgradi sa sređenim zemljišnoknjižnim stanjem, prosječna je cijena etažiranja oko 550 kuna. Postupak povezivanja glavne knjige i knjige položenih ugovora upola je jeftiniji, pa za stan iz prethodnog primjera treba izdvojiti 300-tinjak kuna.

Ivana SOLAR [Glas Slavonije]
 
Samo Unikom, BIOS i Zavod za stanovanje poslovali u plusu

Jedan od razloga zbog kojega su točke dnevnog reda na prošloj sjednici Gradskog vijeća, vezane uz izvješća za poslovanje trgovačkih društava u vlasništvu Grada Osijeka, ostavljene tek za kraj ove sjednice, odnosno za vrijeme kada u vijećnici neće biti novinara, možda je i činjenica da je većina gradskih tvrtki prošlu godinu završila s neslavnome bilancom i popriličnim minusima.

Najveći minus imala je tvrtka Vodovod Osijek na čijem se završnom računu crveni 45 milijuna kuna operativnog gubitka. Gradski prijevoz putnika također je 2013. završio u minusu, no dok je on 2012. iznosio samo dva milijuna kuna, do kraja 2013. popeo se na 4,8 milijuna kuna, a koeficijent zaduženosti ove tvrtke prelazi 90 posto.

Tvrtka Tržnice također je prošlu godinu završila s operativnim gubitkom koji premašuje milijun kuna, a ništa bolje ne izgleda ni završni računa Športskih objekata, koji su 2013. godinu završili s minusom od 2,3 milijuna kuna i zaduženošću od 68 posto. Ukop je s 26 tisuća kuna dobiti tijekom 2012., samo 12 mjeseci poslije račun završio s gubitkom od 5,2 milijuna kuna i zaduženošću koja je povećana za pet posto te sada prelazi 81 posto. Osječki sajam također je godinu završio s minusom od 78 tisuća kuna i povećanom zaduženošću. Među tvrtkama koje se nisu morale crvenjeti dok su iznosile računicu za prošlu godinu svakako je Trgovačko društvo Unikom, koje je prošlu godinu završilo s jednom zaposlenom osobom više nego godinu prije, ali i s računom u plusu od 1,5 milijuna kuna (operativna dobit). Zavod za stanovanje također je među rijetkima koji su godinu završili u plusu s 84 tisuće kuna, a s plusom su završili i Inkubator BIOS kao i Zračna luka Osijek te Regionalna veletržnica Osijek.

No, zanimljivo je i da je većina spomenutih tvrtki godinu završila s manjim brojem zaposlenih. Tako je Vodovod godinu završio s 300 manje zaposlenih, što je posljedica i prodaje velikog dijela radnih jedinica tijekom 2013. Tvrtka GPP u 12 mjeseci broj zaposlenih smanjila je za 12 djelatnika, a Ukop za njih čak 17.

Bojan Bodražić (direktor Zavoda za stanovanje)
Dovodimo sve više zgrada pod svoju upravu
- Godinu smo završili u plusu 84 tisuće kuna, odnosno 59 tisuća kuna nakon oporezivanja, zahvaljujući jednim dijelom provođenju postupaka etažiranja, a drugim većim dijelom, povećanju broja zgrada koje su kod nas prešle na upravljanje. Naime, upravo u ovom segmentu poslovanja dajemo maksimum – radimo sve moguće da što veći broj zgrada dovedemo pod svoju upravu i u tomu uspijevamo, s obzirom na to da ono što mi nudimo suvlasnicima stambenih zgrada, ne nudi nitko drugi, poput usluge nadzora nad građevinskim radovima i besplatne stručne pomoći naše pravne službe.

Nefreteta Z.EBERHARD [Glas Slavonije]
 
Kvalitetom privlače vlasnike novosagrađenih objekata, ali i objekte drugih upravitelja
Image Bojan Bodražić, mag. oec., direktor Zavoda za stanovanje
Foto: Josip Šeri

Jedinstveni model i pogodnosti sufinanciranja iskorišteni su već za obnovu 133 pročelja, 185 krovova i 30 rekonstrukcija dizala

Vlasnici osamdesetak posto zgrada u Osijeku imaju već godinama odličnu priliku i uvjete za postizanje kvalitetnijih uvjeta održavanja nekretnina zahvaljujući upravitelju Zavodu za stanovanje d. o. o. Naime, Zavod za stanovanje suvlasnicima osigurava izrazito povoljne uvjete kreditiranja obnove pročelja, krovova, dizala i drugih zajedničkih prostora i uređaja u višekatnicima.

Bojan Bodražić, mag. oec., direktor Zavoda za stanovanje - najvećeg upravitelja nekretninama na području grada Osijeka i trećeg u Hrvatskoj, kaže kako upravljaju s 1597 zgrada, odnosno 20.767 stambenih i stambeno-poslovnih prostora ukupne površine 1.091.522,12 četvornih metara. - Naši su korisnici prepoznali naš projekt kreditiranja kojim Zavod želi olakšati obnovu nekretnina koji je jedinstven u Hrvatskoj i koriste ga jer im znatno olakšava financiranje. Od početka tog našeg projekta realizirana su 344 kredita ukupne vrijednosti obavljenih radova na nekretninama suvlasnika u iznosu od 45.027.882 kune, što je prosječna vrijednost ugovorenog kredita 130.895 kuna. Zavod je osigurao kreditnu liniju s mogućnošću otplate na deset godina, bez jamaca, bez hipoteke i bez plaćanja police životnog osiguranja. U skladu sa sporazumom, Grad Osijek i Osječko-baranjska županija subvencioniraju kamatu u iznosu od tri posto, a razliku do punog iznosa kamate plaćaju suvlasnici zgrade - pojašnjava direktor Bodražić.

Taj jedinstveni model i pogodnosti sufinaciranja iskorišteni su već za obnovu 133 pročelja, 185 krovova i 30 rekonstrukcija dizala. Bodražić napominje kako je Zavod kvalitetom poslovne usluge privukao vlasnike i novosagrađenih objekata, ali i objekte drugih upravitelja. “Tijekom prošle godine 17 zgrada s 253 stambena i stambeno-poslovna prostora ukupne površine 14.641,01 kvadratni metar povjerilo je na upravljanje svoju nekretninu Zavodu”, kaže Bodražić.

Uvjeti kreditiranja
Zavod za stanovanje je s Privrednom bankom Zagreb d. d. postigao uvjete kreditiranja obnove i uređenja nekretnina u iznosima sukladno iskazanim zahtjevima, odnosno izračunu potrebnih sredstava. Rok otplate kredita je do 10 godina uz oslobađanje naknade za kredit. Osiguranje su sredstva zajedničke pričuve pojedine zgrade, bez hipoteke, nije potrebna procjena nekretnine, bez depozita, nije potreban status štediše kao ni polica životnog osiguranja. Kredit se otplaćuje u mjesečnim anuitetima. Ovakvi kamatni uvjeti i povoljna kamatna stopa omogućavaju, smatra Bodražić, suvlasnicima zgrada kapitalna ulaganja u njihove objekte.

Postupak realizacije
Da bi se pokrenuo postupak realizacije kredita predstavnik suvlasnika treba uputiti preliminiarni zahtjev Zavodu za investiciju nakon čega Zavod upućuje svoje inženjere, ovlaštene sudske vještake, na izradu tendera, odnosno troškovnika radova za zgradu, kojim se utvrđuje vrsta radova koji su potrebni na njoj. Suvlasnici zgrade potpisuju suglasnost za radove (ne ovjerava se kod javnog bilježnika), a nakon toga prikupljaju se ponude, odnosno troškovnici izvođača radova koji su sa Zavodom potpisali ugovore o obavljanju radova, a kojih je 150. Nakon izbora izvođača, upućuje se zahtjev za kredit, a banka ispostavlja ponudu s iznosom kredita s minimalnim mogućim rokom otplate (maksimalni rok je deset godina). Za zaključivanje ugovora o kreditu suvlasnici potpisuju suglasnost za zaduživanje, odnosno korištenje sredstava pričuve za podmirenje kreditnih obveza. Zainteresirani za ovakav oblik kreditiranja trebaju se javiti u Zavod u Ulicu Franje Krežme 18 u Osijeku ili na telefon 031/209-700 gdje će dobiti sve potrebne informacije i savjete.

Darko PEJIĆ [Glas Slavonije]
 
Novi radovi
Trenutno se izvode radovi na nekoliko lokacija u gradu, a obnavljaju se fasade i krovovi.
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 41 - 45 od 76