Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Radno vrijeme:
◘ ponedjeljak - petak od 07 do 15

Rad sa strankama:
◘ ponedjeljak – petak od 07 do 13
(pravni i računovodstveni sektor)

Važni telefonski brojevi

HEP ODS d.o.o.
Elektroslavonija Osijek
Šetalište k. F. Šepera 1a
Prijava kvara:
(031) 243 243

HEP-TOPLINARSTVO d.o.o.
Cara Hadrijana 3 
Prijava kvara na topl.postrojenjima
(031) 207 222

HEP-PLIN d.o.o.
- Pogon distribucije plina Osijek  
Prijava kvara na plinskim instalacijama
(031) 213 125

VODOVOD OSIJEK
Poljski put 1
Dežurna služba
(031) 330 300

VODOVOD OSIJEK
PJ Kanalizacija
Poljski Put 1
Dežurna služba
(031) 330 100
(ili zamjenski dežurni:
VOD-KAN SERVIS, Dejan Dadić
098/99 56 636)

Dežurstvo - Vodoinstalater 0 - 24
"Kućni majstor" j.d.o.o. za usluge
Vl. Darko Jedinak
Mob. 091/88 29 860


Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost
www.fzoeu.hr/
tel: 01/ 5391 800
fax: 01/ 5391 810
e-mail: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript
Besplatna info linija za energetsku učinkovitost: 0800 200 170 (radnim danom 9-15h)

Image
Naslovnica
Dobrodošle informacije o kolektivnom stanovanju
ImagePredavanjem u sjedištu Gradske četvrti Tvrđa zaključen je ovogodišnji ciklus tribina Četvrtkom u četvrti u organizaciji Zavoda za stanovanje Osijek. U sedam četvrtaka Zavod je organizirao ova javna predavanja na kojima je suvlasnicima višestambenih zgrada prenosio iskustva o aktualnostima u stanovanju, financijskim pogodnostima uz mogućnosti osiguranja ili pak o uređenju zgrada.
Također, upozorili su na nužnost preventive, poput pregleda dimnjaka i ostalih instalacija. Kako je Zavod najveći upravitelj zgrada u Osijeku – 1600 od ukupno 2100 zgrada, a to ih čini trećim najvećim upraviteljem u Hrvatskoj, to daje punu legitimnost u ovoj inicijativi. Stoga je i Glas Slavonije redovito izvještavao s ovih predavanja. Sada, umjesto zaključka, pitali smo aktere ovih susreta, dakle predavače, jesu li i oni što naučili od suvlasnika koji su im postavljali pitanja.
- Za mene je ovo novo i korisno iskustvo. Problematika održavanja zgrada vrlo je kompleksna, zanimljive su mi bile sugestije predstavnika suvlasnika. No mogu reći da su na naš poziv da dođemo i obavimo besplatan pregled zgrada već javio određeni broj suvlasnika i drago mi je da ćemo tako nastaviti suradnju - ne skriva Boris Banjan, zapovjednik Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Osijek. Dejan Lončarić, pak, zaključio je kako su tribine pridnijele boljoj informiranosti građana o pravnoj regulativi vezano uz održavanje dimnjaka i loženje. “Bila je ovo prigoda pokazati da u gradu postoji još jedna služba koja je građanima na usluzi 24 sata. Tu je i izuzetno dobra suradnja s upraviteljima s kojim koordiniramo neispravnosti uočene na objektima”, kaže Lončarić.
Na ovim je tribinama pojašnjeno i što znači osiguranje zgrade. “Cilj je ovakvih izlazaka na teren i to što je percepcija osiguranika vrlo niska, vrlo se slabo ulazi u tematiku osiguranja. Nekako je razmišljanje ljudi kada naprave policu da je sve osigurano. Naš je interes što više ljude usmjeriti u kvalitetu police, u čitanje i analizu u prijavi štete”, kaže Hrvoje Bogud iz Croatia osiguranja. Njegov kolega Nenad Nenadović bio je na većini ovih predavanja.
Martina Mikulić je uime OTP banke predstavljala model koji su kao banka kreirali za suvlasnike zgrada. “Odazvali smo se na ova predavanje kako bismo se i sami bolje upoznali s navikama i potrebama stanara zgrada”, kaže Mikulić.
Zaključna je riječ pripala Bojanu Bodražiću, direktoru Zavoda za stanovanje i organizatoru ovih predavanja. “Iskustva koja smo dobili u ove dvije godine, koliko idemo s ovim ciklusom tribina, utvrdila su nas u namjeri da za sve suvlasnike pripremimo tiskanu brošuru u kojoj će biti razjašnjeni svi pojmovi i najvažnije informacije vezani uz kolektivno stanovanje”, kaže Bodražić, uz dodatno pojašnjenje. “To što je završio ovogodišnji ciklus, ne znači da je gotova i suradnja s predstavnicima suvlasnika. Štoviše, vrata moga ureda i, dakako, cijelog Zavoda stalno su otvorena za potrebe redovite dvosmjerne komunikacije”, zaključuje Bodražić.
Dario KUŠTRO [Glas Slavonije]
 
Nova povoljna kreditna linija za obnovu zgrada
Za zgrade na upravljanju kod Zavoda osiguran je i besplatan nadzor radova

0snovna djelatnost osječkog Zavoda za stanovanje d.o.o, je održavanje i upravljanje stambeno-poslovnim zgradama.
Svakodnemo se tako pojavljuju poslovi sanacije pročelja i krovova, zamjene stolarije, sanacije toplinskih podstanica i sustava centralnog grijanja, rekonstrukcije i ugradnje dizala i slično. O tome razgovaramo s Bojanom Bodražićem, direktorom Zavoda.
- Posebna pozornost poldanja se ostvarivanju što veće uštede energije. Ugrađeni materijali, proizvodi i oprema moraju odgovarati tehniacim propisima i standardima glede kvalitete i energetske učinkovitosti. Preko kreditne linije pokrenute od našeg zavoda sanirana je 361 stambeno-posloma zgrada na upravljanju kod Zavoda u ukupnom iznosu od 50 milijuna kuna.

■ Zanimljivo je da su se u tu kreditnu liniju iključili i Grad Osijek i Osječko-baranjska županija.
- Da, tako da su prihvatili sufinanciranje kamata u visini od 1,5 posto svaki. Zavod je raspisao novi pozivni natječaj, kojim bi se ponovo kreditirala obnova stambeno-poslovnih zgrada. Kako držimo da je taj projekt vrlo značajan i za Županiju i za Grad, naš će prijedlog ponovno biti u smjeru da sudjeluju u sufinanciranju kamata. Novost je to što ćemo s tom novom kreditnom linijom suvlasnicima omogućiti izbor poslovne banke kod koje bi realizirali ishođenje kredita ovisno o potrebama same zgrade, kao i kreditnim uvjetima koje poslovna banka nudi.

■ U tom segmentu Zavod nudi još jednu olakotnu okolnost. O čemu je riječ?
- Za sve zgrade na upravljanju kod Zavoda i dalje će izvođenje radova nadzirati ovlašteni inženjeri, tako da će i dalje ta usluga za korisnike biti besplatna Zavod će i na taj način suvlasnicima značajno uštedjeti novac.

■ Na polovini smo ovogodišnje serije predavanja "četvrtkom u četvrti", kako ste zadovoljni odazivom?
- To je serija edukativnih predavanja o tematici življenja u objektima kolektivnog stanovanja. Započeli smo ih prošle godine i odaziv suvlasnika zgrada jasno nam je dao do znanja kako se očekuje da takva predavanja nastavimo. Ove godine počeli smo krajem travnja i, nakon ciklusa od sedam predavanja, završit ćemo sredinom lipnja. Teme su šarolike, od aktivnosti Fonda za zaštitu okoliša i njegovih javnih poziva, preko preventive za sigurno stanovanje, do financijskih povoljnosti u vezi s osiguranjem kreditiranjem radova na i u zgradama. Da smo na dobrom tragu, svjedoči i to što su i prošle i ove godine s nama gostujući predavači.

■ Najveći ste upravitelj zgrada u Osijeku, ali i treći po veličini u Hrvatskoj.
- Vrata našeg zavoda i naših stručnih sluzbi suvlasnicima su uvijek otvorena. No kako bi svi bili što bolje informirani, namjera nam je za ovu jesen pripremiti brošure u kojima će biti obrađene sve teme o kojima se razgovaralo na ovim predavanjima, ali i one teme koje će biti od posebnog zanimanja suvlasnika stambenih objekata.
[Glas Slavonije]
 
O dizalima i njihovu održavanju
ImagePretposljednje predavanje iz ciklusa “Četvrtkom u četvrti”, što ga za suvlasnike višestambenih zgrada organizira Zavod za stanovanje Osijek, održano je za Gradsku četvrt Donji grad. I ovaj se put, uz dobar odaziv, razgovaralo o temama poput osiguranja zgrada i privatne imovine u stanovima, kreditnim mogućnostima te o protupožarnoj prevenciji. Ipak, u našem redovitom praćenju izdvajamo temu o dizalima, pri čemu Bojan Bodražić, direktor Zavoda za stanovanje, podsjeća kako su mjesečni servis i godišnja tehnička kontrola dizala zakonska obveza zbog sigurnosnih razloga.
- Mjesečni servis dizala obuhvaća pregled sigurnosnih elemenata i uređaja na dizalu, podmazivanje i čišćenje dijelova dizala nedostupnih korisnicima, poput strojarnice, krova kabine i jame voznog okna, te uočavanje i preventivno otklanjanje nedostataka - podsjeća Milijan Žulj iz Otisa.
Godišnja kontrola, koju izvodi neovisna organizacija, obuhvaća ispitivanja i provjeru sigurnosnih i ostalih elemenata dizala te usklađenost dizala s propisima i o tomu izdaje potvrdu.
Modernizacija dizala izvodi se zbog dotrajalosti i zastarjelosti postojeće opreme i uređaja dizala.
- Moderna su dizala opremljena elektroničkim upravljanjima, što omogućava postupno pokretanje i zaustavljanje pogonskog motora dizala. Time je osigurano točno pristajanje kabine i komfor vožnje. Najnoviji bezreduktorski strojevi, koji kao nosivo sredstvo koriste poliuretansko remenje umjesto čelične nosive užadi, gotovo su nečujni u radu - objašnjava Žulj.
Bodražić pak dodaje kako je time izbjegnuta buka reduktorskog stroja iz strojarnice, na čemu će naročito biti zahvalni stanari stanova bližih strojarnici dizala.
Spomenut je naposljetku i uređaj za stalni nadzor poliuretanskog remenja, koji će zaustaviti dizalo pri bilo kakvom oštećenju remena, čime se povećava sigurnost korisnika.
Inače, ovogodišnji će ciklus predavanja biti zaključen idućeg tjedna. Kao i prošle godine, za sam je kraj ostalo sjedište gradske četvrti Tvrđa, na Vijencu Ivana Meštrovića 26/f.
D. Kuštro [Glas Slavonije]
 
Zavod za stanovanje i vatrogasci organiziraju preglede stambenih zgrada
ImageProtupožarna zaštita bila je u fokusu ovotjednog predavanja “Četvrtkom u četvrti” koje je održano u sjedištu Gradske četvrti Jug 2. Podsjetimo, ciklus je to predavanja koje svakog tjedna u sjedištu jedne od gradskih četvrti za suvlasnike zgrada kolektivnog stanovanja organizira Zavod za stanovanje. Bojan Bodražić, direktor Zavoda i domaćin ovih predavanja, podsjetio je kako i vatrogasci grada Osijeka pripadaju grupi komunalnih službi koji svojim djelovanjem pokušavaju spriječiti požare, a ako se oni dogode, sprječavaju njihovo širenje.
- U tim nastojanjima velika je uloga kako suvlasnika te korisnika stanova tako i upravitelja - naglašava Bodražić. Održavanje pristupačnosti putova i drugih čvrstih površina od vitalne je važnosti za brzu i uspješnu intervenciju. Također je važno cijelo vrijeme evakuacijska stubišta te prolaze i izlaze držati u prohodnom stanju. U stručnom dijelu predavanja svojim savjetima je ovom prigodom pomogao Boris Banjan, zapovjednik Javne profesionalne vatrogasne postrojbe koji je skrenuo pozornost na potrebu posjedovanja dovoljne količine i dobar razmještaj aparata za početno gašenje požara, te držanje unutarnje hidrantske instalacije u ispravnom stanju u pogledu tlaka i protoka vode kao i cjelovitosti i dostupnosti sadržaja unutarnjih hidrantskih ormarića.
- U stanovima bi članovi obitelji morali paziti na one energente i trošila preko kojih može nastati i proširiti se požar i eksplozija. To su prije svega plinski bojleri, kuhala, grijalice, glačala, friteze, nape i sl. Posebnu pozornost treba obratiti na produžne kabele te utikače i utičnice s više utičnih mjesta - upozorava Banjan.
Kako je prevencija najvažnija, Bodražić i Banjan pozivaju suvlasnike da, prema prethodnom dogovoru, sa Zavodom i vatrogasnom postrojbom dogovore obilazak zgrada kako bi se utvrdile nepravilnosti kako u zajedničkom vanjskom i unutarnjem prostoru tako i u stanovima.
D. Kuštro [Glas Slavonije]
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 6 - 10 od 76